alvastra kloster

På talet bodde kung Sverker den äldre och drottning Ulvhild på Alvastra men ingen vet exakt var deras gård låg. De skänkte sin gård till cisterciensermunkar från franska Clarivaux, som på platsen grundade Alvastra kloster Klostrets åriga historia slutade när Gustav Vasa kom till makten, klostret drogs in till. "Alvastra kloster är ett före detta cistercienskloster beläget i Alvastra vid Ombergs fot i Västra Tollstads socken i Ödeshögs kommun. Det grundades av munkar från det franska klostret Clairvaux och var tillsammans med Nydala kloster det första cisterciensklostret i Norden. Alvastra kom i sin tur att grunda munkklostren. Under sin storhetstid var Alvastra Sveriges största kloster, och det kom att blomstra i nära år. Vid tiden för reformationen ägde klostret gårdar, fördelade över flera landskap. En av gårdarna lär ha varit det västgötska Almnäs på andra sidan Vättern, sjön som på den tiden var ett vatten som förband.

Alvastra kloster - anger

Måhända förvarade han sitt vin här? I nära år blomstrade Alvastra kloster. Här fanns bland andra den mäktiga Sverkerätten med Sverker den äldre som både har omtalats som östgötarnas konung och senare som svearnas härskare. Materialet i själva klosterbyggnaderna kom att intressera olika byggherrar och användes bland annat till Vadstena Slott och till Per Brahes byggen vid Vättern. Vuxna från 25 år kr. Klostrets åriga historia slutade när Gustav Vasa kom till makten, klostret drogs in till kronan och omvandlades till kungsgård till följd av reformationen. Anmäl dig gärna i förväg sportamore outlet via e-post info alvastra. Östgötarna tog till sig de nya teknikerna, särskilt sättet att hugga sten, och använde dem i sina egna sockenkyrkor. Här kontrollerar han repet som leder upp till klockorna uppe i det lilla klocktornet. Bygget på gillette proshield övriga klosterbyggnaderna fortsatte emellertid och innan de blev klara levde munkarna i tillfälliga byggnader av trä. Det sverige polis i Alvastra kloster maskindelen Vadstena som hon fick sina mest omtalade uppenbarelser, och det var där hon kände sig kallad att bli "Kristi brud och språkrör". Tänk dig att den den ålderstigne abboten Olof med värdiga steg just träder in i Alvastra kloster, in genom den sydöstra porten där auditorum arbetssalen är belägen. Klostret var helgat åt jungfru Maria och var vid bildandet Nordens första cistercienskloster.

Alvastra kloster - fungerar

Byggnaden uppfördes under ledning av franska mästare och med hjälp av folk från trakten. Jämför med Varnhems kloster i Västergötland och Herrevadskloster i danska Skåne Tillbaka För dig som har en äldre webbläsare - du måste se övre delen av kartan för förklaring av siffrorna, annars se här nedan. Fader Olof visiterar klostret Tryck gärna Ftangenten på skrivbordet Tillbaka Tänk dig att den den ålderstigne abboten Olof med värdiga steg just träder in i Alvastra kloster, in genom den sydöstra porten där auditorum arbetssalen är belägen. Sydväggen är bevarad till en höjd av hela 9. Kyrka, invigd 2. Förmodligen påbörjades bygget av klosterkyrkan direkt efter munkarnas ankomst [ 9 ] , eftersom denna helt naturligt räknades som klostrets viktigaste byggnad. Östergötland I sydöstra Sverige bara 2 timmars resa söder om Stockholm hittar du vackra Östergötland.

Alvastra kloster Video

Vardag i Alvastra kloster: Gustaf Näsström 1958